{ "title": "Utangaçlık", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/utangaclik(1).jpg", "date": "20.01.2024 04:23:06", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Utangaçlık, utangaçlık duygusu insanların sınırlı sosyal ortamlarında yaşadıkları uzun süreli sorunlar oluşturmuş olmasaydı fazla problem edilmezdi. Utangaç insanlar girdikleri sosyal ortamlarda tedirginlik duyarlar, başkalarıyla ve ayrı iken sürekli olarak hal ve davranışlarıyla ilgili endişe yaşarlar. Bazı kişilerde ise utangaçlık sürekli sorun yatabilir. Utangaç insanlar daima yalnız kalmaya kendilerini mahkûm görmüşlerdir. Bazı durumlarda ise utangaçlık daha büyük boyutlarda yaşanır ve kişi kendini izole eder. Utangaçlık duygusu her yerde yaşanabilir. Örneğin; yeni bir iş başlangıcı, bir yakınını kaybetmesi, yeni bir okul hayatı gibi belirli durumlarda da kişi utangaçlık yaşayabilir. Utangaçlık duygusu kişinin günlük yaşamını engeller ve yaşam kalitesini bozacak düzeyde olduğundan kişiler büyük sorunlar yaşarlar. Utangaçlık duygusu kişilerin sosyal hayatlarına hükmeden ilişkilerden uzak tutan, okul, iş ya da sosyal ortamlardan kişileri uzak tutan bir duygudur.

Utangaçlık Nelerle İlişkilidir?

Utangaçlık duygusu kişinin çevresindekilere karşı utanılacak ve aptal durumuna düşme, yetersiz olma, reddedilme korkusu yaşatır. Utangaçlık kişilerde sosyal kaygı birlikte yaşanan ve son derecede kişiye rahatsızlık veren bir durumdur. Utangaç insanlar başka birileriyle birlikte olduklarında, bu kaygının nasıl ortadan kaldırılacağını değil de ne kadar fazla kaygılı olduğunu düşünürler bu da utangaçlığın daha fazla artmasına neden olacaktır. Utangaç insanlar kaygıyı daima kişiliklerinin bir parçası olarak görürler. Utangaçlık yaşayan insanlarda sosyal beceri eksikliği de görülür. Utangaç olmayan kişiler ise bunun geçici olduğunu bilir ve buna göre hareket ederler. Utangaçlık duygusu insanların düşüncelerinde gerçekçi algılar yerine, mantık dışı korkular yaşarlar. Bu sebepten dolayı kısır döngü içine girerler. Utangaç insanlar ilişkilerini başlatmada ve sürdürme konusunda sözel veya sözel dışı beceriler öğrenmemişlerdir.

Utangaçlık Nelere Sebep Olur?
Utangaçlıkla Nasıl Başa Çıkılır?

Utangaçlık duygusu yaşayan kişilerin yapması gereken şey öncelikle mantık dışı inançlarını değiştirmelidirler. Bu inançlar dört temel gruba ayrılır. Bunlar;
Utangaç kişiler mantık dışı inançlarından kurtularak, daha gerçekçi inançlar edinmelidirler. Bunlar;
Utangaç Kişiler Sosyal Becerilerini Nasıl Geliştirebilir?

Utangaç insanlar sosyal becerilerini öğrenmeleri ve geliştirmeleri belli bir süre içinde gerçekleştirirler. En kolay yollardan başlayarak, zora doğru gitmeleri daha olumlu sonuçlar verecektir. Utangaç kişiler öncelikle insanlarla yapılacak sohbet sırasındaki davranışlardan başlamaları gerekecektir. Sohbet konuşmayı başlatmak, sürdürmek ve konuşmayı sonlandırmak aşamalarından meydana gelmiştir. Sosyal ortamlarda hem sözel hem de sözel olmayan davranışları gözden geçirmek, bulunmuş olduğumuz sosyal ortamlarda nasıl davranılması gerektiği konusunda çalışmalar yapmak utangaçlığın giderilmesi için yardımcı olacaktır.
" } ] }