{ "title": "Uykuda Panik Atak", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/uykuda-panik-atak.jpg", "date": "21.01.2024 00:09:27", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Uykuda panik atak, Panik atak deyince ilk akla gelen korku, titreme, terleme, konuşamama, boğulma gibi tepkilerdir. Ölüm korkusu, yükseklik korkusu, su korkusu veya kişinin bir şeyden çok korktuğu zaman ona karşı verdiği tepkidir. Panik atak bilinç açıkken de uyku esnasında yaşanabilir. Panik atak aslında tehlikeli bir rahatsızlıktır. Çünkü kişinin o an korkusundan dolayı bilinci kapalıdır ve tehlikeli şeyler yapabilir. Örneğin yükseklik korkusu olan biri yüksek bir yere çıktığı zaman kriz geçirebilir ve o an bilinci kapalı olduğundan dolayı aşağıya atlayabilir.

Panik atağın sıklığı ve panik atağın hastalık derecesi kişiye bağlıdır. Eğer çok sıklıkla panik atak geçiyor ise ilaç tedavisi uygulanır. Panik atak denilince akla gelen bir diğer şey dar bir alanda kalmaktır. Yani asansörde kalma veya havasız bir ortamda kalmak gibi. Uykuda panik atak olduğu zaman ortada hiçbir şey yokken sanki varmış gibi birden kalkıp bağırma, terleme, titreme gibi durumların olması sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Panik atak durumunda hemen cam açılır ve panik atak geçiren kişinin bol hava almasını sağlanır. Kendine geldikten sonra uyumaktan korkar bir süre. Bu gibi durumlarda kişinin sakinleştirilmesi sağlanır. Sadece panik atak olduğunu ve bir daha olmayacağını anlatmaya çalışılmalıdır.

Geçmişte yaşadığı üzücü ve depresyona sebep olan durumlarda uykuda panik atağa sebep olur. Kişinin gün boyu aklı o konuya yoğunlaştığı için gece uykuda rüyasına girer ve panik atak geçirir. Uykuda panik atak 20 dk veya yarım saat arası kadar sürer. Sık bir şekilde panik atak geçirilmez.

Uykuda panik atağın belirtileri nelerdir?
Uykuda panik atağın tedavisi nasıl yapılır?

Uykuda panik atağın tedavisi mümkündür. Zaten çok hayati bir risk taşımayan bir rahatsızlıktır. Tabi çok sık tekrarlandığı zaman dikkat edilmelidir. Psikiyatri doktoruna başvurulmalıdır ve rahatsızlığın çözümü için tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Genellikle doktor ile konuşularak tedavi edilir. Eğer konuşularak iyileşmiyor ise ilaç tedavisine başlanır.
" } ] }