{ "title": "Uykusuzluk Nedenleri", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/uykusuzluk-nedenleri(1).jpg", "date": "21.01.2024 10:28:01", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Uykusuzluk Nedenleri, Uyku, bütün gün boyunca yorulan vücudun ve yıpranan sinir sisteminin, yenilenmesi ve dinlenmesi için, kendini bakıma almakta olduğu bir zaman dilimidir. Bu zaman diliminde ortaya çıkan sorunlar, vücudun kendini yenilemesine imkân vermez ve kişi kendini hem ruhsal hem de fiziksel olarak kötü hisseder.

Günlük uyku ihtiyacı yaklaşık olarak 10 saattir. Yetişkin bir insan için günlük en fazla 8 saat uyku yeterlidir. Fakat bu insanlara göre farklılıklar gösterir. 3-4 saat uykuyla kendini iyi hisseden bir insan olabileceği gibi, 10 saat uyuduğu halde hala uykusuzluk hisseden insanlar da vardır. Yaşlı insanların vücut fonksiyonları yavaşladığından ve gün boyu pek fazla hareket etmediklerinden dolayı, uyku dilimleri daha azdır. Sıkıntı ve stres yaşayan kişiler daha fazla uyurken, hayatla barışık, enerjik, neşeli insanların daha az uyuduğu tespit edilmiştir.

Uyku bozuklukları sadece az uykuyla değil, aşırı uyku haliyle de kendini belirtir. Kişi, günlük ihtiyaçtan fazla uyuduğu halde kendini uykusuz hisseder, uyanmakta, hayata adapte olmakta güçlük çeker. Başkalarının desteği ile uykudan uyanır.

Uyku bozukluklarının psikolojik ve biyolojik birçok sebebi vardır. Ağrılı bir hastalık ya da kullanılan ilaçlar, biyolojik sebep olarak gösterilebilir. Duygusal sorunlar, sosyal ilişkiler, günlük hayatta başa gelen sıkıntılı durumlar, işte, evde ya da okuldaki stres ortamı kişinin üzerinde fazla baskı oluşturur. Bu tür sorunlar rahatlamayı zorlaştırır, iştahı etkilediği gibi uyku düzenini de fazlasıyla bozar.

Depresyon uyku bozukluklarının en önemli ve başlıca nedenleri arasındadır. Bu durumdaki bir hasta, oldukça zor uyur. Geceleri aralıksız bir uykudan daima mahrum kalır. Sık sık uyanma ve sabah çok erken kalkma gibi sorunlar yaşar. Bu da onun daha çok endişe duymasına neden olur. Ayrıca akşamları bol miktarda tüketilen çay ve kahve de çoğu zaman uykusuzluk nedeni olabilir.

Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler, rezene ve papatya çayları oldukça önemli yer tutar. Rezene sakinleştirip, sinirleri yatıştırır. Uykusuzluk tedavisi için faydalı bir bitkidir. Papatya çayı da uykuya dalma süresini azaltır ve sindirim sisteminden doğabilecek uykusuzluk sebepleri için, ortadan kaldırıcı bir faktöre sahiptir. Yine uykusuzluğa iyi gelen bir diğer bitki çayı da limon melisadır. Eğer uykusuzluğun nedenleri tespit edilip, tedavi edilmezse kalp damar hastalıkları, hiper tansiyon, inme, fazla kilo alma, yoğun terleme problemleri gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
" } ] }