{ "title": "Uyurgezer", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/uyurgezer.jpg", "date": "20.01.2024 21:54:57", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Uyurgezer; Uyku halinde iken yapılan anlaşılmayan hareketlerdir. Bireylerin uyku sırasında kalkıp çevresinde dolaşma eylemidir. Bu rahatsızlık genellikle 4-8 yaş arası çocuklarda oldukça yaygındır. Uyurgezerlik Rem döneminde yani rüyasız geçen derin uyku döneminde meydana gelmektedir. Bu kişiler yatakta ayağa kalkarlar ya da yatakta gözlerini açabilirler. Gözleri anlamsız ve sabit bakan kişi bu şekilde evin içinde dolaşabilir. Bu durumdayken bir şeyler yiyebilir, araba kullanabilir, dışarı çıkıp gezebilir. Uyurgezerlik süresi birkaç saniyeden 30 dk ve üzerine çıkabilir.

Sebepleri; Tanımlanması zor ve değişken bir durumdur. Uyurgezerlik durumu yavaş dalga şeklinde gelen bir olgudur. Genelde küçük yaşlarda başlamaktadır. Yorgunluk, uykusuzluk, kaygı, stres, magnezyum eksikliği uyurgezerliği tetiklemektedir. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı bu durumu tetiklemektedir. Kalp ritim bozukluğu, astım, reflÜ, travma sonrası oluşan aşırı stres, panik atak, çok kişilik durumları uyurgezerliği tetiklemektedir.

Belirtileri;
Uyurgezer Olanlar Ne Yapmalı; İlk olarak uyurgezer olduğunuzun farkında olup bunu kabul ederek başlayabilirsiniz. Stresli ortamlardan, durumlardan uzak durmak, Uyurgezer durumda bilinçsiz bir şekilde gezerken ortamda size zarar verecek olan eşyaları tespit ederek ortadan kaldırmak sizin için yararlı olacaktır. Kapı ve pencereleri kapalı tutmalıyız. Odalara zil veya hareket sensörleri yerleştirilebilir ki bu durum uyarıcı olacaktır. Yüksek yatak yerine yer yatağı tercih edilebilir. Yeteri kadar dinlenme, uyku problemi yaşayan kişilerin bu durumu ortaya çıkaran durumları tespit ederek önlem alması, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, Uyku öncesi rahatlayıcı egzersizler yapmak, daha rahat bir uyku için ortOpedik yatak tercihimiz olabilir, yattığımız odanın daha havadar, dar olmayan ortamları tercih edebiliriz. Yaşanılan kötü olaylar, travmalar bu durumu tetiklediği için bu dönemlerde uyku hapı almakta iyi bir seçenek olmaktadır.

Uyurgezerlikle Nasıl Baş edilir; Uyurgezer kişileri uyandırmak tehlikeli bir durum değildir. Bu durumda size sinirlenmeyeceklerdir, hatta bu durum onlar için daha iyi bir durum oluşturmaktadır. Uyurgezerler uyandıklarında bulundukları yere göre bir süre şaşkınlık yaşarlar ve bazen bu durum utanmalarına neden olur ve saçmalayabilirler. Bu durumda siz ona sakin olmasını neden orada olduğunu hatırlatmanız ve sakin olmalarını söyleyerek bu durumu algılamalarını beklemeliyiz. Daha sonra sakin kibar bir şekilde onu yatağına yönlendirerek yatırabilirsiniz.
" } ] }