{ "title": "Yapay Sinir Ağları", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/yapay-sinir-aglari(1).jpg", "date": "19.01.2024 20:37:45", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Yapay Sinir Ağları, beynimizin yaptığı mantıksal çözümlemelerin, makinalar aracılığı ile yapılması ilkesine dayanır, makinenin şimdilik insan beyninden tek farkı mantıksal yorumlar yapamamasıdır. İnsanın öğrenme yolu ile yeni bilgiler ortaya çıkarma, yeni keşifler, yeni icatlar ortaya koyabilmesi beyin sinir ağlarını, yapay sinir ağlarından ayırır. İnsanın doğayı taklit etme çabasının bir ürünü olan yapay sinir ağları insanların ihtiyaçlarını, insandan yardım almadan otomatik olarak oluşturan ve gerektiğinde değişime gidebilen bilgisayar sistemleridir. Tarihsel gelişim içinde ilk yapay nöron 1943 yılında Amerikalı nörologlar ve Walter Pits tarafından yapılmıştır. Nöronlarla ilgili işe yarar gelişmeler 1990'lı yıllarda ortaya çıkmaya başlamıştır.

Yapay Sinir Ağları ile Neler Yapılmaktadır?
Yapay Sinir Ağları ile ilgili gelişmeler

İnsan farkında olmadan gelecekte kendine rakip oluşturmaktadır. Bilgisayar mühendisliği, Elektronik mühendisliği ve Endüstri mühendisliğinde meydana gelen gelişmeler; serbest rekabet ortamında daha gelişmiş robotik cihazların geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Günümüzde yüksek teknolojiden söz edebilmek için hareket eden robotlar artık başka bir forma geçmiştir. Kullanılan yapay sinir nöronları ile akıllı robotlar ortaya çıkmıştır. YSA (Yapay Sinir Ağları) insanın gözlemleme ve düşünmeye yönelik yetenek gerektiren sorunlara çözüm üretmeye çalışırlar. Fakat bu çözüm şekli, hafızaya alınan binlerce ihtimalden birinin bilgisayar tarafından uygulanması ile kendini gösterir.

İnsan beyninde ise öğrenme sinir bağlantı yerlerinde meydana gelen snaptik atlamalar ile kendini gösterir. Bu şekilde beyin sürekli kendini geliştirerek öğrenme ve hafızaya almayı birlikte yerine getirir.

Robotlar en çok hangi alanlar da kullanılmaktadır?
Yapay sinir ağları kullanılarak yapılan ilk robotlar

Endüstriyel sanayiden uzay sanayine, Gıda endüstrisinden evlerimizde kullanılan dijital elektronik adına ne varsa az çok hepsinde robotik özellik vardır. Evlerimiz de kullandığımız ilk robotik makineler oyuncaklar üzerinde kullanılmıştır, bu oyuncaklar Furby ve Aıbo isimli oyuncaklardır. Dünya'da yapay zekân kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

Yapay Sinir Ağları Çalışma Prensibi

İnsan beyninin çalışma sistemi taklit edilmiştir, beyin çalışma sisteminde elektrik kullanımının yaygın oluşu, robotik Dünya'nın gelişmesine yardımcı olmuştur, yapay sinir ağları, yapay sinir hücrelerinden oluşur, bunlara nöron denir, Nöronlar birbirine bağlanarak sinir ağını oluşturur. Hafızaya kaydetme, kendiliğinden istatistik oluşturma, veriler arası bağlantı kurma, öğrenme ve sunma kapasiteleri mevcuttur. Teknolojik gelişmeler doğrultusunda insanı taklit eden robotlar yapay sinir nöronları yanı sıra fiziki görünümü ile de insanı taklit etmeye başlamıştır. Yapay Sinir Ağlarının çalıştırdığı robotlar doğru yer ve zamanda kullanıldığında insan için oldukça faydalı görünmektedir. İnsanların çalışmak için uzak durduğu, pis, ağır, tehlikeli, sıkıcı ve göz sağlığını bozacak aşırı dikkat gerektiren işlerin yapılmasında robotlardan faydalanmak hem iş gücü maliyetini düşürmek hem de insanın insanca yaşamına katkı sunmaktadır.
" } ] }