{ "title": "Yetişkinlerde Kekemelik Nasıl Geçer", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/yetiskinlerde-kekemelik-nasil-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 23:32:05", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Yetişkinlerde Kekemelik Nasıl Geçer, Küçük yaşlardan itibaren kekemelik problemi yaşayan kişilerde, karşısındaki kişiye bir konuyu anlatırken ciddi bir problemler yaşatmaktadır. Kekemelik problemi çeken kişilerde ifade etmek istedikleri konuya ilişkin söylemleri ya yarım kalır ya da ağızdan kelimeler çıkarken bir kısım sorunlar ile karşılaşmaktadır. Bu sorunlar kelimenin ilk harflerini çıkartırken son harfleriyle bağlarken karşısındaki kişiye tam anlamıyla kendisini ifade etmemesi veya geç ifade etme problemedir. Yapılan araştırmalarda yetişkinlerde kekemelik sorunu küçük yaşlardan itibaren kalıtsal olarak geçmekle olup, bir kısım kişilerde ise korku veya panik halinde beynin bu problemden etkilenmesi ile psikolojik bir problemdir. Uzman hekimlerin bir kısım çalışmaları ile kekemeliğe iyi gelen birtakım teknikler ile kekemelik sorunu kontrol altına alabilmektedir. Ancak söz konusu kekemelik sorunu düzenli yapılacak alıştırmalar ile düzelmektedir. Bu alıştırmalar ise uygun nefes alıp verme, uygun duruş, tüm konuşmayı algılayarak sakin bir şekilde telaffuz etmekle mümkün olmaktadır. Toplum içerisinde süre gelen bu takıntılar öncelikle çocukluk yaşlarda başlar ve ilerleyen yaşlarda müdahale edilmediği takdir de kalıtsal bir hal almaktadır. Ancak yetişkinlik döneminde Uzman hekimler nezaretinde yapılan kontrol ve doğru nefes çalışmaları ile sıkıntıdan kurtulmanın mümkün olma durumu mevcuttur.

Yetişkinlerde Kekemelik Egzersizleri

Toplum içerisinde hitabet konusunda birçok sıkıntı çeken kekemeler bir kısım egzersiz ve çalışmalar ile bu problemin üstesinden gelebilmektedir. Bunun için Uzman hekim kontrolünde konuşma alışkanlığını düzenlemek gerekir. Bu egzersizlere başlanılırken öncelikle Akciğerler yardımı ile alınan nefes alışveriş hızı düzenlenir. Akabinde konuşmayı destekleyici dudak ve dil hareketleri doğru şekilde kullanılır. Bu sayede verimli diyafram nefes alış verisi sağlanır. Doğru nefes alışı ile konuşurken ilk hece takılmalarına yönelik ton ve sesin nasıl kullanılacağına ilişkin shapin tekniğinin kullanılması sağlanır. Bu teknikle küçük takılmalara sahip kekemelerin 10 gün içerisinde tekrarlama ve takılma durumların ortadan kalktığı görülecektir. Bu sorunun kalıtsal olarak ortadan kalkması için Uzman hekimler tarafından bir kısım egzersizler verilir bu egzersizler ise kalemin ağız ile tutularak kitap okuma, diksiyon eğitimi ve toplum içerisinde hitabet konuları hasta üzerinde işlenerek kekemelik problemden kurtulma durumu mümkün olur. Kekemelik sorunu yaşayan kişilerin konuya ilişkin Uzman kişilerden yardım alması ve Uzman hekimin belirttiği şekilde egzersizleri harfiyen yerine getirdiği takdir de yaşı kaç olursa olsun bu problemden kurtulacağı hususları Uzman doktorlarca dile getirilmiştir.

" } ] }