{ "title": "Zihin Haritası", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/zihin-haritasi.jpg", "date": "20.01.2024 16:09:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Zihin haritası, kelime ve düşüncelerin bağlanarak, hepsinin anahtar kelime ya da düşünce çevresinde toplanmasını sağlamak için kullanılan diyagramdır. Düşüncelerin oluşturulması, görsel hale getirilmesi, tasarlanması ve sınıflandırılması, bunların eğitimde, organizasyonlarda, karar alma ve problem çözme gibi alanlarda kullanımı gerçekleşir. Bilgiler arasında yer alan anlamsal ya da diğer bağlantıları gösteren resimli diyagramdır. Genellikle diyagram, kelime, çizgi ve resimleri içerir. Kişinin bir sözcüğü ya da bir fikri düşünmesi halinde, beyin bunların etkisiyle oluşan sözcüklere ve düşüncelere ulaşır. Bunlarla bağlantılı çok fazla sayıda düşünce olur. Süre ilk düşünceden sonsuza kadar sürebilir.

Zihin haritaları herkese, her konuda yardımcı olabilir. Beynin kelime, çizgi, liste kullanma beceresi, bilinen not alma tekniğinde kişiye faydalı olabilir. Burada çoğunlukla tek renk kullanılmakta ve kişinin yeteneklerinin yarısından fayda sağlamaktadır. Tek renk not alındığından, bunlar sıkıcı ve monoton olur. Zihin haritasının kullanma şekli not alma ve düşünme tekniği olarak gerçekleşir. Böyle alınan notlar daha yaratıcı olur, diğerine nazaran daha kolay hatırlanır. Bu sayede kişi konuyu daha kolay öğrenir. Buna beynin bilgiyi daha kolay algıladığı ve bilginin daha kolay saklandığı yöntem diyebiliriz.

Zihin haritası sayesinde beyinde saklanan bilgilerin görsel resmi oluşturulur. Bu sayede bilgiler beynin hafızasında daha kolay saklanır ve kâğıda aktarılması kolay olur. Kişinin yaratıcı düşüncelerini kolayca ortaya çıkarır ve zaman kazandırır. Bu teknik öğrenildiğinde, kişilerin ders çalışması, planlama yapması, sorun çözmesi, özet çıkarma ve konuşma hazırlama gibi işleri daha başarılı şekilde yapılır. Bu yöntemde renkler, semboller ve şekillerde kullanılabilir.

Zihin haritası hangi işlemleri yapar?
Zihin haritası kullanım yerleri nelerdir?

Bu teknik sadece hızlı bir not alma tekniği olarak görülmemelidir. Çünkü kullanım alanları oldukça geniş bir kapsamdadır. Bunlara verebileceğimiz en önemli örnekler ise;

Toplantı hazırlığı: Toplantı öncesinde hangi konuların üzerine değinileceğine, neler konuşulacağına bu teknik yardımcı olabilir ve toplantıda sunum kolayca yapılır.

Hedef belirleme: bu yöntemle yapılacak günlük işler, planlar ve uzun vadeli hedefler daha kolay belirlenir.

Raporlama: Rapor hazırlama sırasında zihin haritasından yararlanmak kolaylık sağlar. Böylece rapor daha etkili hale getirilebilir.

Birleştirme: Benzer olan her şeyi bir araya getirme ve bütünlük sağlama konusunda bu teknik kullanılabilir.

Sunum hazırlama: Sunum hazırlamak çoğu kişiye zor gelen bir işlemdir. Topluluk karşısında konuşma ne konuşacağını unutma ve hata yapma gibi çekinceler oluşur. Zihin haritası sayesine sunum konuları belirlenir ve bunların akılda kolay kalması sağlanır.

Not tutma: bu alan zihin haritasının en fazla kullanıldığı alandır. Yapılan çalışmalar sayesinde bilgilerin hatırlanması sağlanabilir.

Beyin fırtınası: bu yaratıcı düşünmede ve yeni fikirlerin ortaya atılmasında etkili olur. Beyin fırtınası zihin haritasıyla birlikte kullanıldığında, daha etkili hale gelir.

Zihin haritası hazırlama nasıl olur?

Zihindeki haritalama düşünce ve buna bağlı olan fikirlerin detaylandırılması ve hepsinin arasında ilişki kurma yöntemidir. Diğer yöntemlere nazaran, oldukça etkili, kolay bir çalışma sağlar. Kişiye özel kelimelerle, simgelerle hazırlanır. Hafızaya alınmış düşüncelerin kısaltılarak, anahtar kelimelerle hatırlanır. Bu anahtar kelimeler sonradan oklar, dallar, bağlantılarla birleştirilir. Daha sonra bellekte bağlanarak, beyinde yeni bilgiler oluşturulur, bunların kolay hatırlanması sağlanır.
" } ] }