Sinir sıkışması neden olur, Sinirlerde sıkışma sinirlerin kemik, kıkırdak, adale ve tendon benzeri dokular aracılığıyla fazla stress altına alınması sonucu meydana gelen sinirsel bir rahatsızlıktır. Basınç sonucu sıkışan sinirler ağrı, uyuşma ve karıncalanma benzeri etkiler yaratabilir. Vücudun her kısmında oluşabilen hudut sıkışması, fıtık ve siyatik ağrılarına da neden olabilmektedir. Bununla birlikte el ve bileklerde uyuşma, karıncalanma ve ağrının da sebebi olabilmektedir. Fakat endişelenmeyin. Zira çoğu vaziyette bu sıhhat problemi 1-2 hafta içinde iyileştirme edilebilir. Fakat birtakım durumlarda maalesef cerrahi müdahale de gerekebilir.
Sinir sıkışması; sinirlerin çevresinde bulunan dokuların (kemik, kıkırdak, adale ve tendon benzeri )sinirlere fazla stress yapması sonucu olarak meydana gelmektedir. Dokulara yapılmış olan bu baskıdan ötürü ağrı, karıncalanma ve uyuşma benzeri etkiler olmaktadır. Sinirlerde sıkışma vücudun rastgele kısmında görülebilmektedir. Fakat sinirlerde sıkışma en fazla fazla el, ayak, bilek, kol, bacak ve belde fazladan fazla görülmektedir. Sinirlerde sıkışma fıtık ve siyatik ağrılarına da kapı aralamaktadır. Birtakım sinirlerde sıkışmalar tahmini olarak bir ya da 2 hafta sürerken birtakım sinirlerde sıkışmalar daha uzunca sürmektedir ve birtakım durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bundan ötürü hudut sıkışmasında erken teşhis ve iyileştirme çok fazla mühimdir.
Sinir Sıkışmasının En Ciddi Belirtileri:
- Sinir sıkışması meydana gelen alanda uyuşukluk ve duyu başka bir deyişle duygu kaybı
- Ağrı
- Sinir sıkışmasının meydana geldiği yerde karıncalanma ve zoka batması benzeri meydana gelen tek duygu
- Kaslarda güçsüzlük ve seğirme
- El ve ayaklarda davranış ediyor zorluk çekilmesi
- Terlemenin çoğalması ya da düşmesi
- Sıcaktan ve soğuktan ekstra etkilenme
- Sinir sıkışması meydana gelen bölgenin kullanımının düşmesi
- Sinir Sıkışmasının En Ciddi Nedenleri:
- Duruş ve oturma bozukluğu
- Sürekli tekrarlanan eylemler
- Yapılan birtakım spor aktiviteleri
- Sürekli tek daha edilen eylemler
- Stres
- Osteoartrit
- Aşırı kilo
Sinir Sıkışmasını Arttıran Etmenler:
Postur(duruş bozukluğu): Düzgün olmayan duruş omurga ve sinirlere ekstra basınç yüklenmesine neden olur. Bu sebeple postür başka bir deyişle duruş bozukluğu sinirsel sıkışma risk oranını arttırır.
Cinsiyet: Bayanlarda hudut sıkışması erkeklere nispeten daha çoktur. Bunun sebebi bayanlarda karpal tünel sendromu erkeklere nispeten 3 kat ekstra gelişme gösterir. Buna bağlı olarak sinirsel sıkışma riski de daha fazla olur.
Kemik Mahmuzları: Kemiklerin kenarlarında kemik uzantıları oluşmasına kemik mahmuzları adı verilir. Meydana Gelen travmalar ve osteoartrit benzeri kemik sıhhatini etki eden durumlar sonucu oluşmaktadırlar. Daha sonrasında ise sinirlerdeki baskıyı arttırarak hudut sıkışmasını tetikler. Bu sebeple kemik mahmuzlarıyla başınız belada ise hudut sıkışmasının olması da beklenir.
Romatoid Artrit: Romatoid artritin iltihaplara yol açar ve bu iltihaplar hudut sıkışmasını tetikler. Bu sebeple bu çeşit sıkıntılar çekenlerin sinirsel sıkışma yaşayabilme riski de çoktur.
Uzun Süre Benzer Hareketi Yapmak: Bilhassa birtakım hareketleri devamlı tekrarlamak hudut sıkışması risk oranını arttırmaktadır. Benzer hareketi devamlı tekrar yerine getirmek zorunda meydana gelen bireyler de adale ağrıları ve adale sıkıntıları ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de sinirlerin sıkışmasıdır.
Sinir sıkışmasının asıl sebebi sinirler etrafındaki dokuların sinirlere fazla stres uygulamasıdır. Bu durum bazı durumlarda disk kayması, bel fıtığı benzeri sebeplerle oluşurken, bazı durumlarda de karpal tünel sendromu benzeri sebeplerle belirir. Sinirlerin sıkışmasının tek öbür ciddi sebebi de yaralanmalar ve travmalardır.