Tik Bozukluğu Tipleri
26 Temmuz 2024

Tik Bozukluğu Tipleri

Tik Bozuklukları

Tik, belirli kalıplar doğrultusunda sürekli ve ani şekilde tekrarlanan, bir kas grubunun istemsiz hareketi veya ses üretimi sonucu ortaya çıkan davranışlardır. Dışarıdan gözlemlenemeyen tikler de mevcuttur. Örneğin, karın kasılmaları ve ayak parmağı çıtlaması gibi tikler bu kategoriye girer. Tikler, diğer tıbbi durumlarla karıştırılmamalıdır. Ses tikleri, burun, ağız ve gırtlaktan istem dışı olarak hava geçişiyle oluşan seslerdir. Bu istemsiz hareket ve sesler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tikler, psikolojik veya organik nedenlerle ortaya çıkabilir. Organik nedenlerden kaynaklanan tikler genellikle kalıcıdır ve zamanla Tourette bozukluğuna dönüşebilir. Tik davranışı genellikle bir saniyeden daha uzun sürer ve kişi bu hareket veya sesten sonra kendini rahatlamış hisseder.

Tik Bozukluğu Tipleri

Tikler, motor ve vokal tikler olarak ikiye ayrılmaktadır:
  • Motor tikler: İstem dışı gerçekleşen omuz silkme, göz kırpma, baş sallama gibi tekrarlayan hareketlerdir.
  • Vokal tikler: Boğazdan çıkan sesler, boğaz temizleme gibi istemsizce tekrarlayan seslerin çıkmasıyla oluşur.

Tik Bozukluğu Nedenleri
  • Yoğun stres hali, kaygı, üzüntünün arttığı durumlar, yorgunluk, başkalarının önünde aktif eylemlerde bulunma ve can sıkıntısı durumlarında tikler ortaya çıkar.
  • Tourette ve Huntington hastalığı, torsiyon distonisi, epilepsi hastalığında kullanılan ilaçlar, karbonmonoksit zehirlenmeleri, kafa travmaları ve zeka geriliği sonucunda da tikler meydana gelebilir.

Tik Bozukluklarının Başlangıcı ve Seyri

Araştırmalar, toplumda yaklaşık %0,5 oranında tik bozukluğu görüldüğünü ve bu durumun erkeklerde kadınlara oranla üç kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Tik bozukluğu genellikle çocuk yaşlarda ortaya çıkar ve ilk görülen tik hareketi çoğunlukla göz kırpma şeklindedir. Bozukluk ilerledikçe bu hareketler bedene doğru yönelir.

Hastaların %40'ında ergenlik dönemi gelmeden tik bozuklukları giderilmişken, %30'unda tik bozukluğu hafifletilmiştir. Geriye kalan %30'unda ise bu problem yaşam boyu devam eder. Ayrıca, tik bozukluğu obsesif-kompulsif bozuklukla bir arada da görülebilir. Genellikle sayma, kontrol etme gibi davranışlar da bu hastaların tik bozuklukları arasında yer alır.

Tik Bozukluklarının Tedavisi

Eğitim ve destekleyici psikoterapi ile ilaç tedavisi, bu bozukluğun giderilmesine yardımcı olabilir. Kronik motor tiklerde genellikle ilaç tedavisi uygulanmaz. Tedavi için aile ve öğretmen iş birliği de büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, bilişsel davranışçı terapi yöntemleri ve davranış değiştirme teknikleri de tedavi sürecine katkı sağlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kudsi

26 Temmuz 2024 Cuma

Bu tik bozuklukları neden genellikle çocukluk yaşlarında başlıyor ve göz kırpma şeklinde ortaya çıkıyor? Tiklerin ilerledikçe bedene doğru yönelmesi ne anlama geliyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kudsi, tik bozuklukları genellikle çocukluk yaşlarında başlamasının nedeni, beyindeki gelişimsel hassasiyetler ve nörolojik yapının bu dönemde daha esnek ve etkilere açık olmasıdır. Özellikle göz kırpma gibi basit motor tikler, çocukların stres veya kaygı durumlarına verdikleri tepkiler olarak ortaya çıkabilir. Tiklerin bedene doğru yönelmesi ise, tik bozukluğunun ilerlemesi ve daha karmaşık hale gelmesi anlamına gelir. Bu durum, beyindeki motor kontrol mekanizmalarının daha geniş bir alana yayılması ve farklı kas gruplarını etkilemesi sonucunda meydana gelir. Tik bozukluklarının tedavisi ve yönetimi konusunda bir uzmandan destek almanız önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Maslow Teorisi Nedir?

Maslow Teorisi Nedir?

Madde Bağımlılığı Nedenleri?

Madde Bağımlılığı Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Bulimia Belirtileri ve Tedavisi

Bulimia Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Fobiler Belirtileri ve Tedavisi

Fobiler Belirtileri ve Tedavisi

Obsesyon Belirtileri ve Tedavisi

Obsesyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mitomani Belirtileri ve Tedavisi

Mitomani Belirtileri ve Tedavisi