Çocuklarda unutkanlık, öğrenilen yepyeni bir bilginin hatırlanamaması, eşyaların yerini unutma, ödevlerin unutulması veya okul otomobil ve gereçlerini mağlubiyet çocuklarda en yaygın rastlanan unutkanlık belirtileridir. Genç ve ergenlerin ders başarısını etki eden çok fazla neden yer almaktadır. Burada öğrenci, içerisinde bulunduğu aile ortamı ve etrafı ile okula ilişkili olarak etkenler etkili olmaktadır.
Okula başlangıç siz çocukları ve aileleri bekleyen ciddi adımlardandır. Daha eskiden anaokulu veya anaokulu benzeri okul öncesi müesseselere gitmeyen çocuklarda bu hamle hepten kolay değil olabilir. Yepyeni bir ortam, bilinmedik pek çok kaide ve bunlara alışmak. Bu önce adıma ilişkili olarak sorunlar okulun başladığı önce haftalarda meydana çıkmaktadır. Öğrenciler okula anne babalarıyla gelmekte, sınıflarda minik sıralarda talebelerin yakınında anne babaları da sığmaya çalışarak oturmaktadır. Haftalar içerisinde bu sırayı dolduran davetsiz konuklar birer ikişer azalır, fakat birtakım sınıflarda derslere itinalı süren anne babalar kalmaktadır. Okul korkusu veya anne babadan bölünme zorluğu olarak tanımlayabileceğimiz bu durum ders başarını etki eden önce sorunlardandır. Öğrenci, ebeveyn ve öğretmenin beraber çalışmasıyla bu sorun gittikçe azalmakta ve genç veya genç yaşıtları benzeri ahenk sağlayabilmektedir.
Aslına bakarsanız unutma tecrübe et bir olay yoktur, unutma mahalline hatırlayamama diyebiliriz. Neden bu biçimde söylüyorum zira birey içerisinde bulunduğu ve duyduğu her şeyi hafızasının bir köşesinde saklar ve yeri geldiğinde bilincine çıkarır. Bilincimize çıkaramadığımız bir şeyler ise bilinç dışını meydana getirir. Aslına bakarsak bizim hatırlayamadığımız bir şeyler bilinç dışımızda yer almaktadır önemli ola bunları bilincimize çıkarabilmemizdir. Bilincimize çıkaramadığımız bir şeyler hipnoz ile veya özgür çağrışım yöntemi ile bilincimize çıkarılabilmektedir.
Unutkanlık sebepleri nelerdir?
Unutkanlık sebepleri arasına çok fazla nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlık girebilir. Şunlar içinde en yaygın bilinenleri demans, çöküntü ve öbür merkezi hudut sistemini etki eden hastalıklardır. Unutmanın rahatsızlık olmadan da olabildiğini söyleyebiliriz. Başka bir deyişle bilincimizde meydana gelen şeyleri hatırlamamızı zorlaştıran etkenlerin başlıcalarını şu biçimde sıralayabiliriz.
- Stresli hayat şartları
- Hafızanın lüzumsuz çok fazla bilgiyle kirletilmesi
- Lüzumsuz ve önemsiz şeylerin hafızaya alınması
- Bir işi öğrenirken birden sık sık şeyle uğraşmak (dergi okurken TV seyretmek benzeri)
- Dikkati yoğunlaştırmayı azaltan etkenler (uyarı eksikliği ve endişe vaziyetleri)
- Yapılmış olan işe gereken olan ehemmiyeti vermeme
- Dağınık ve kaotik iş düzeni
- Öğrenme ve hafızada tutma tekniklerinin olması gerektiği civarı bilinmemesi
- Tüm bu sayılan etkenler bireyin öğrendiği bir şeyi anımsamasını zorlaştırarak unutkanlık dediğimiz sorunla karşı karşıya getirir.
Unutmanın faydası var mıdır?
Aslına bakarsanız unutkanlık birtakım istikametlerden birey için çok yararlı bir vaziyettir. İnsanın içerisinde bulunduğu berbat vakaları unutmadığını varsayalım. Bu vaziyette birey devamlı negatif fikir ve görüntüler ile hem bir huzursuz olacak hem bir de yaşamanın mukassi bir duruma gelmesi sağlanacaktır. Kişi etrafındakilerin devamlı negatif taraflarını hatırlayarak huzursuz olacaktır. O halde unutma bu bakımdan çok faydalıdır.
Unutkanlığı önlemek için neler yapabiliriz?
Özellikle unutkanlığı önlemek için ifade edilecek birtakım bir şeyler bulunur. Bunların en başında bir şeyi hafızaya alırken uyarı ve konsantrasyonun doruğunda onu hafızaya almaya çalışmaktır. Bir konuya ne civarı önem veriyorsanız o konu hafızanızda o civarı uzunca süre işlek kalacak ve hatırlamanız basit olacaktır. Başka bir deyişle kayıt yaparken ciddi meydana geldiği ile ilgili enerjinizi yoğunlaştırmaya çalışın. Çağrışımları faydalanarak hatırlama teknikleri mevcuttur.